Hyra bil i Baltikum?

Om du vill hyra bil i Baltikum så rekommenderar vi Hyrabil.net som inte bara jämför priser på hyrbilar. De ställer uthyrningsföretagen mot varandra för att kunna ge dig det bästa priset på hyrbilar.

Resa runt

De baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen är relativt små vilket gör att du kan besöka alla under samma resa. Det går utmärkt att köra bil igenom de olika länderna, men även tåg, buss och flyg passar bra som transportmedel. Här kan du läsa mer om hur du bäst reser runt i Baltikum.

Bil

Många svenska turister väljer att ta färjan till Estland. Flertalet dagliga avgångar från Stockholm till Tallinn gör det enkelt att ta med sig bilen till Baltikum. Det går också att resa dagligen från Nynäshamn till Ventspils i Lettland samt från Karlshamn och Klaipeda i Litauen. Med andra ord finns det mycket bra färjeförbindelser mellan Sverige och Baltikum.

Att ta med sig bilen på färjan ger maximal flexibilitet på resan. Med bil kan du enkelt upptäcka de baltiska länderna och deras vackra natur. Det är inga problem att köra mellan de olika länderna. Du måste vara minst 18 år för att köra bil i Baltikum. Trafikreglerna påminner mycket om de svenska, men i Lettland är det obligatoriskt att alltid ha halvljuset påslaget, dag som natt. Tänk på att de generella hastighetsbegränsningarna är 50 km/h inom tätort och 90 km/h på landsväg och motortrafikled.

Självklart går det även bra att hyra bil på plats. Tänk dock på att kolla så att det är ok att ta bilen till ett annat baltiskt land om du planerar att korsa en landsgräns.

Tåg

Det är enkelt att åka tåg i Baltikum. I Estland kan du bekvämt åka tåg från Tallinn till många andra städer. Tallinns Centralstation, som kallas Balti jaam, ligger nära gamla staden och stadsdelen Kalamaja. Det är en stor järnvägsstation som knyter ihop landets olika städer. Härifrån kan du exempelvis åka till Tartu med tåg, vilket tar cirka två timmar. Biljett köper du online eller på stationen.

Även i Lettland och Litauen är det mycket smidigt att åka tåg. Biljetter köps antingen lokalt på en järnvägsstation eller online. Rigas Centralstation heter Rīgas Centrālā stacijа på lettiska och är mycket centralt placerad. Vilnius Centralstation heter Geležinkelio Stotis och härifrån kan du även ta buss.

När du reser mellan länderna måste du byta tåg vid gränsen, exempelvis vid gränsstationerna Valgas och Daugavpils. Du måste köpa två tågbiljetter om du åker tåg och byter vid gränsstationerna.

tag lettland - Resa runt
Tåg i Jurmala (Lettland)

Buss

Om det inte finns några tågförbindelser för den resa som du vill göra i Baltikum så kan du ta bussen. Baltikum har många billiga och bra bussförbindelser. Populära bussbolag inkluderar bland annat Flixbus, Ecolines, Lux Express, BussiReisid, and Hansabuss. Det går att resa inom länderna med dessa bussbolag, men även över landgränserna. Flixbus är mycket billigt om du bokar i god tid i förväg. Kontrollera tidtabell på företagens egna hemsidor. Det går att boka biljetter online.

Flyg

Det går så klart även att flyga mellan de olika länderna och även städer inom respektive land. Kom ihåg att avstånden är små vilket gör att flygresorna är mycket korta. Vissa resenärer tycker därför att det är smidigare att ta buss eller tåg mellan de olika destinationerna. AirBaltic är det flygbolag som trafikerar flest rutter i Baltikum. Du kan bland annat flyga direkt från Stockholm Arlanda till Riga med AirBaltic. Ryanair, LOT Polish Airlines, Lufthansa och Wizz Air är andra flygbolag som trafikerar flera rutter inom Baltikum.