Hyra bil i Baltikum?

Om du vill hyra bil i Baltikum så rekommenderar vi Hyrabil.net som inte bara jämför priser på hyrbilar. De ställer uthyrningsföretagen mot varandra för att kunna ge dig det bästa priset på hyrbilar.

Estland

Estland är ett traditionsenligt men modernt land med en mycket snabb tillväxt, både vad gäller ekonomi och besökare. Historiskt sett har Estland inte varit alltför populärt som besöksmål, mycket tack vare att det varit ett ganska slutet land under tiden i Sovjetunionen. Efter kalla kriget slut har det dock snabbt kommit att ändras och antalet besökare fördubblas vart tredje år. Allt fler väljer att besöka Estland för att ta del av dess långa och fascinerande historia, som dessutom är mycket välbevarad.

I Estland kan man hitta medeltida slott och fästningar bara ett stenkast från lyxiga butiker med glasfasad och restauranger med klassiska läckerheter som serveras i modern tolkning. Huvudstaden, Tallinn, är i själva verket en mer än tusen år gammal fästning som staden har vuxit fram runtom. Att fridsamt strosa längs en vanlig gata i Tallinn är en riktigt unik historievandring, samtidigt som man har nära till allt det nutida och moderna. Marknader arrangeras fortfarande utomhus i medeltida stil under somrarna, ofta vägg i vägg med välfyllda köpcentrum och snabbmats-restauranger.

Arkitekturen är också spännande, med en blandning av medeltida, grandiosa byggnader och enklare cementhus byggd i Sovjetstil, som dessutom blandas med de nybyggda, mer västerländska byggnaderna.

Klimatet i Estland är också det rikt på kontraster och variation. Landet genomskärs av tre olika klimatzoner och resultatet är en varm, kort och solig sommar och en lång, sval vinter. Temperaturerna sträcker sig sällan mer än några grader under fryspunkten under vinterhalvåret och såväl vår som höst är behagliga men tydliga säsonger.

Resa och boende

De flesta besökare anländer med flyg och då vanligtvis till flygplatsen i Tallinn, Lennart Meri Tallinn Airport. Därifrån tar man sig vidare antingen med inrikesflyg, tåg eller buss. Om du planerat att bo i eller i närheten av Tallinn bokar du billigt och enkelt en transfer på Flygtransfer.nu.

Utbudet av boende i Estland är stort, men det finns också stora variationer i standarden på boendet. Bäst kvalitet till bra pris får man som regel hos de större eller internationella hotellkedjorna, som håller god standard och ofta har bäst läge.

Under sin tid i Sovjetunionen livnärde man sig främst på lantbruk, vilket var mer eller mindre ett krav, och när Estland blev en självständig stat försvann en stor del av den industrin. Det har i sin tur lett till att väldigt många bondgårdar och lantbruk har sadlat om och öppnat hotell, vandrarhem eller hyr ut gästrum. Denna typ av boende är den allra vanligaste i Estland utanför de större städerna, och kan vara ett alternativ för den som vill prova på något annorlunda.

talinn estland torg - Estland

Nöje och aktiviteter

De flesta som besöker Estland gör det för att äta och dricka gott, ta del av en spännande kultur och få lite omväxling från tillvaron. Till vanligheterna hör shopping, besök på restauranger eller barer och museer. Aktiviteterna varierar från stad till stad, men Tallinn är förmodligen det givna stället för de som vill ha flest alternativ.

Det finns många restauranger och barer utspridda över hela landet. Generellt sett finns de mest moderna och internationella restaurangerna i de större städerna och traditionella restauranger ute på landsbygden. Den lokala matkulturen har under större delen av 1900-talet influerats främst av rysk maträtter och brukar beskrivas som enkla, men goda och nyttiga. På senare år har matscenen blivit mer öppen och numera serveras lika ofta indisk curry eller japansk sushi som den klassiska blodpuddingen.

Även i de minsta och mer avlägsna samhällena kan man hitta pubar och barer, men utescenen är koncentrerad till Tallinn. Där finns landets mest välfyllda dansgolv och en uppsjö av populära, heta uteställen. Den lokalt tillverkade vodkan Viru och det lokala ölet Saku tillhör vanligheterna. Pubar och barer är dessutom likt restauranger som regel mycket prisvärd och det är lätt att äta en lyxmåltid, eller spendera en helkväll på krogen, utan att det kostar en förmögenhet.

Museum finns företrädesvis i de större städerna, men också på diverse mindre orter som haft historisk betydelse. Den medeltida delen av Tallinn, Gamla Staden, är förmodligen den enskilt mest populära attraktionen, tätt följt av slottet och sedermera museet Hermann i Narva.