Hyra bil i Baltikum?

Om du vill hyra bil i Baltikum så rekommenderar vi Hyrabil.net som inte bara jämför priser på hyrbilar. De ställer uthyrningsföretagen mot varandra för att kunna ge dig det bästa priset på hyrbilar.

Lettland

Den kanske mest okända pärlan i Baltikum är Lettland, vars huvudstad Riga förmodligen är mer känd än resten av landet. Lettland är medelstort sett till yta, men är det land i Europa som har minst invånare per kvadratkilometer. Stora delar av landet utgörs av djupa skogar och vackra landskap, och sedan länge tillbaka bor befolkningen hellre i mindre städer eller byar än i en betongdjungel.

Trots att landet har en lång historia och många än idag föredrar att leva på äldre vis är det också modernt och liberalt. Främst de större städerna, som Riga, är tydligt multikulturella vilket återspeglas i allt från den lokala maten till butiker. Landsbygden är å andra sidan mer rustik och här lever traditionerna vidare. På landsbygden har man sedan länge haft en matkultur som baseras på lokalt producerade, färska råvaror och det har inte förändrats. Rökt fisk, stekt kött, nybakat bröd med diverse ostar tillhör vardagen.

Lettland är ett resmål som utlovar tydliga kontraster, spännande möten mellan kulturer och stor variation. Precis som hos grannländerna finns allt från långa, sandiga stränder till djupa skogar och ett pulserande uteliv, ofta med korta avstånd från varandra.

Klimatet är lätt fuktigt, och regn är ganska vanligt. Vintern är ganska lång och sval, om än inte särskilt kylig, medan sommaren är förhållandevis kort. Under sommaren är det dock vanligt med sol och temperaturerna sträcker sig ofta över 20 grader.

hop on hop off riga - Lettland

Resa och boende

Resenärer anländer nästan alltid till den internationella flygplatsen i Riga, och därifrån tar man sig vidare med tåg eller buss om man ska till mer avlägsna delar i landet. Ska man bo i Riga tar man sig enklast vidare med taxi direkt till hotellet.

Utbudet av hotell och annat boende är ganska stort i Lettland, och standarden är överlag god och priserna mycket låga. Nära nog oavsett var man vill bo kan man hitta ett fint boende till mycket bra pris, och vill man göra det enkelt kan man välja att bo hos någon större hotellkedja.

Nöje och aktiviteter

I de större städerna hittar man shopping i världsklass, heta uteställen och lyxiga restauranger medan landsbygden lockar med mysiga butiker och om möjligt ännu mer gästvänlig atmosfär. Det bästa valet för den som är ute efter både-och är Riga. I Riga finner man utöver många museer sevärdheter som katedralen och kyrkan St Peters och under sommaren den medeltida marknaden. Bara några mil från Riga återfinns flera av landets äldsta och mest imponerande slott och fästningar, såsom Turaida i Sigulda.

De som vill besöka Lettland främst för det kulturella och historiska kan också hitta mycket intressant att se och göra i mindre städer, som exempelvis Cēsis. Cēsis är den enskilt äldsta staden i Lettland, och ger besökare möjlighet att bokstavligt talat vandra genom historien, längs makalöst välbevarade byggnader och på gator som lades för hundratals år sedan. Även här återfinns fascinerande vackra kyrkor och katedraler.

cesis slott - Lettland
Cēsis slott

Bra att veta