Hyra bil i Baltikum?

Om du vill hyra bil i Baltikum så rekommenderar vi Hyrabil.net som inte bara jämför priser på hyrbilar. De ställer uthyrningsföretagen mot varandra för att kunna ge dig det bästa priset på hyrbilar.

Litauen

Litauen är det största av länderna i Baltikum, och förmodligen det mest traditionella. Likt grannländerna har moderniseringen och utvecklingen gått rekordsnabbt efter kalla krigets slut och urträdet ur Sovjetunionen. Trots det har man i stor utsträckning valt att behålla och bevara mycket av det som gör landet unikt, från den klassiska och medeltida arkitekturen till maträtter och traditioner. De större städerna växer snabbt och med dem också ekonomin, men Litauen är ändå ett land vars yta till största del består av natursköna landskap med dalar, berg och långa, djupa skogar.

Med kusten mot Östersjön finns också långa, vackra stränder vilket lockar turister som vill njuta av naturen samtidigt som de tar ett dopp eller solar under sommaren. Vattentemperaturerna är dock inte särskilt höga och Litauen är långt ifrån ett klassiskt sol-och-bad resmål. Dvs inget som förknippas med Bahamas. Närheten till naturen, överallt i landet, är dock attraktivt för de som vill se mer än bara glas och betong på sin semester.

I de större städerna, främst huvudstaden Vilnius, finns det mesta som besökaren kan tänka sig, från lyxiga hotellsviter till souvenirbutiker. Mycket av städerna, från enstaka hus till hela stadsdelar, är dock anrika och har stått på samma ställe sedan början av medeltiden. När man tar sig runt i Litauen, till fots i städer eller med buss eller bil på lite längre resor, står man nästan alltid i kontakt med såväl historia, kultur och natur.

Klimatet är svalt och notoriskt blåsigt, med temperaturer under sommaren på omkring 20 grader och ned till som mest ett tiotal minusgrader under vintern.

Vilnius litauen 1024x271 - Litauen

Resa och boende

Besökare till Litauen anländer vanligtvis till flygplatsen Vilnius International eller Kaunas International, båda belägna strax utanför respektive städer. Ska man ta sig vidare inåt landet sker det som regel med buss eller tåg, men de allra flesta besökare bor under sin vistelse i Vilnius.

Utbudet av hotell i Litauen är stort över hela landet, och standarden är förhållandevis god och priserna låga i de större städerna. På landsbygden och i mindre städer är det av tradition fortfarande vanligare att hyra in sig i ett rum hos en familj eller att hyra en hel stuga än vad det är med hotell. Priserna varierar kraftigt, även inom de större städerna, och ett högt pris betyder inte nödvändigtvis ett bättre boende. Bäst är att kolla upp det boende man funderar på att välja, alternativt att välja ett hotell som tillhör en större kedja, för att få ett bra boende till bra pris.

Nöje och aktiviteter

Alternativen är många i Litauen, men varierar också från plats till plats. I de mindre städerna och på landsbygden finner man med enkelhet historiska monument, museer, kulturella platser och tusenåriga slott. De större städerna bjuder däremot på bra shopping, fina restauranger och välbesökta pubar och barer.

Besökare som vill ha det bästa av båda världar kan med fördel bo i Vilnius under sin resa. Från Vilnius tar man sig enkelt till såväl mindre städer och landsorter som arkeologiska utgrävningar. Dessutom har man tillgång till landets bästa utbud av pubar, barer och klubbar och en flora av uppskattade restauranger. Stadskärnan är bevarad från medeltiden, och i närheten finns också ett flertal av landets äldsta slott, som numera fungerar som öppna museer.