Hyra bil i Baltikum?

Om du vill hyra bil i Baltikum så rekommenderar vi Hyrabil.net som inte bara jämför priser på hyrbilar. De ställer uthyrningsföretagen mot varandra för att kunna ge dig det bästa priset på hyrbilar.

Bra att veta

Baltikum utgörs av länderna Estland, Lettland och Litauen. Närheten till Sverige gör Baltikum till ett utmärkt resmål om du vill upptäcka något nytt utan att resa långt. Vacker natur, god mat och spännande kultur är ytterligare faktorer som gör Baltikum till en plats värd att upptäcka. Det finns några viktiga saker som du som besökare bör ha koll på när du reser till Baltikum. Här kan du läsa mer om dessa.

Väder och temperatur

Bästa tiden att resa till Baltikum är vår, sommar och höst. Res hit i maj eller juni för att njuta av försommaren. Eller varför inte en weekend i september eller oktober när löven börjar falla? Sommaren är också en bra period med medeltemperaturer på 23-24° i juli och augusti. Vädret i Baltikum påminner en hel del om det svenska vädret och du kan förvänta dig liknande temperaturer.

Språk

I Baltikum talar man olika språk. I Estland talas estniska, i Lettland talas lettiska och i Litauen talas litauiska. Cirka en miljon av invånarna i Baltikum är ryskspråkiga och talar ryska i hemmet. På hotell, restauranger och liknande är det många som talar engelska.

Eluttag

Eluttagen i Baltikum är samma som i Sverige. De har styrka 230 V och 50 Hz vilket innebär att du inte behöver någon adapter när du reser till Baltikum. Däremot kan det vara smart att ta med sig en powerbank så slipper du leta eluttag.

Larmnummer

Samtliga baltiska länder har larmnummer 112, precis som övriga europeiska länder.

Landskod

Landsnumret för Estland är +372.
Landsnumret för Lettland är +371.
Landsnumret för Litauen är +370.

Valuta

I hela Baltikum används valutan euro, EUR, vilket gör det väldigt smidigt att resa runt i länderna.

Tidsskillnad

Det förekommer en timmes tidsskillnad mellan Sverige och Baltikum. De baltiska länderna ligger en timme före Sverige.

Reseförsäkring

När du reser till Baltikum så kan du antingen använda dig av EU-kortet som ger dig rätt till nödvändig vård vid sjukhus, läkar- och tandläkarmottagningar. Det är viktigt att du tar med dig kortet på resan så att du kan visa upp det om du blir sjuk. Ofta ingår även en reseförsäkring i din vanliga hemförsäkring om resan är 30 eller 45 dagar eller kortare. I reseförsäkringen ingår ofta mer än sjukvård, exempelvis bagageskydd och stöldskydd. Kontrollera alltid vad som gäller för just din hemförsäkring innan resan.

Vaccinationer

Hälsosituationen är generellt sett god i Estland, Lettland och Litauen. Inga obligatoriska vaccinationer krävs vid inresa. Vaccinationer mot difteri, stelkramp och Hepatit A är rekommenderade för resa inom Europa. Det finns i dagsläget inga särskilda krav gällande covid-19 vid inresa.

Ambassader och konsulat

Sverige har ambassader i samtliga baltiska länder. Du kan kontakta ambassaden om du har frågor eller om du behöver hjälp när du är på din resa. Du hittar Sveriges ambassader på följande adresser:

Estland

Den svenska ambassaden i Estland ligger i Tallinn.

Adress: Pikk 28, 15055 Tallinn, Estland
Telefon: +372 640 56 00
E-post: ambassaden.tallinn@gov.se

Lettland

Den svenska ambassaden i Lettland ligger i Riga.

Adress: Andreja Pumpura Street 8, Riga, LV-1010, Lettland
Telefon: +371 6768 6600
E-post: ambassaden.riga@gov.se

Litauen

Den svenska ambassaden i Litauen ligger i Vilnius.

Adress: Didžioji 16, LT-01128 Vilnius, Litauen
Telefon: +370 5 268 50 10
E-post: ambassaden.vilnius@gov.se

Så tar du dig till Baltikum

Du kan enkelt ta dig till Baltikum med färja, bil, tåg eller flyg. Många väljer att ta bilfärjan från Stockholm, men du kan också flyga billigt från flera svenska städer. För att ta tåg måste du åka genom Finland och därefter ta färja från Helsingfors.

Trevlig resa!